Krachttraining voor topsporters

 
 

(Top)sporttraining

Dat krachttraining een belangrijk onderdeel is van de topsporttraining weet langzamerhand iedereen. Maar wat de inhoud moet zijn van een goede krachttraining is voor veel trainers nog tasten in het onbekende.

Op zich is dit logisch, want een trainer kan niet alles weten. Daarom worden de meeste topsporters begeleid door een team van vakspecialisten. Naast de coach wordt er eveneens een beroep gedaan op een kinesist, arts, psycholoog, diëtist, inspanningsfysioloog, enz. In dit rijtje hoort zeker en vast ook een strenghtcoach thuis.


In de USA en de meeste grote sportlanden is het trainen met ‘losse gewichten’ een belangrijke onderdeel van de krachttraining. Net zoals het gestructureerd trainen met zware gewichten.

In België hinken we hierin achterop door de gebrekkige kennis van deze complexe oefeningen en vaak wordt dan ook gegrepen naar eenvoudigere oefeningen waarbij er minder kan mislopen, en die de atleten gemakkelijk kunnen uitvoeren zonder veel coaching.


Vaak wordt dan de fout gemaakt om enkel met lichte gewichten te werken waardoor de atleet niet echt sterker wordt en heel snel blijft hangen op hetzelfde krachtniveau. Let wel op, hiermee willen we niet zeggen dat deze oefeningen geen nut hebben. Deze oefeningen zijn ideaal als je enkel wil werken aan de lichaamshouding van je atleet en als je blessure preventief wil werken. Ook als revalidatie hebben deze oefeningen hun nut zeker en vast al bewezen.

Alleen zal de atleet niet explosiever worden door deze oefeningen en zal de krachtwinst maar heel beperkt zijn. Daarom is het belangrijk dat deze oefeningen gecombineerd worden met een ‘echte krachttraining’.


Daarnaast wordt er ook vaak gekozen voor de gemakkelijkste oplossing en wordt er enkel gewerkt met oefeningen die uitgevoerd moeten worden in/op ‘toestellen’. Op deze manier wordt er enkel gewerkt met geïsoleerde spieren en zoals je weet zijn alle sportbewegingen complexe bewegingen waar verschillende spiergroepen op een gesynchroniseerde manier moeten samenwerken. Daarom is het belangrijk dat we in de krachttraining ook sportspecifiek gaan werken en dus de verschillende spierketens combineren. Ook dit kan enkel met ‘losse gewichten’.


Het is terecht dat coaches zonder kennis van deze materie zich niet durven te wagen aan deze training uit schrik voor blessures. Wij raden dan ook de trainers niet aan om dergelijke oefeningen op eigen houtje aan te leren aan hun atleten. Indien de oefeningen echter correct uitgevoerd worden is de angst voor blessures onterecht. Integendeel, de oefeningen maken de spierketens sterker waardoor andere problemen zoals bijvoorbeeld rugpijn door een scoliose opgelost worden.


Niks gaat vanzelf, ook om sterker en explosiever te worden moet er stevig getraind worden.

Afhankelijk van de soort sport die je doet wordt beslist hoeveel krachttrainingen per week er moeten gepland worden om het beste resultaat te bereiken. Dit is o.a. afhankelijk van de volgende factoren:

  1. -Hebben we te maken met een explosieve - of eerder een uithoudingssport?

  2. -Met welk type atleet hebben we te maken? (Veel rode- of eerder witte spiervezels?)

  3. -Hoeveel uren per week wordt er reeds getraind?

  4. -In welke trainingscyclus zitten de atleten?

  5. -Leeftijd en niveau van de atleten?

  6. -Hoeveel jaar doen de atleten reeds aan krachttraining?

  7. -Wat is het ‘blessure verleden’ van de atleet?

  8. -...


Topsporten

Enkele voorbeelden van topsporten waarin ‘Newtom’ reeds actief is:

  1. -Zwemmen (Begeleiding van de Olympische Atleten: Kimberley Buys, Glenn Surgeloose, Pieter Timmers, Dieter Dekoninck, ...)

  2. -Topsportschool Wielrennen

  3. -Wielerbond Vlaanderen

  4. -Vlaamse Kano & Kajak Federatie

  5. -Omega Pharma - Quick-Step

  6. -Vlaamse Kajak & Kano Federatie

  7. -Judo

  8. -Atletiek

  9. -Roeien

  10. -Bobslee

  11. -Skiën

  12. -Gewichtheffen

  13. -Powerlifting

  14. -Crossfit

  15. -G-sport

  16. -...
































 

BOIC- stage

(Hockey)

OPQS

(Wielrennen)

SMO

(Triatlon)

BRABO

(Swimming Team)

Jolien D’hoore (Wielrennen)

Glenn Surgeloose

(Zwemmen)

Pieter Timmers (Zwemmen)

An Vannieuwenhuyse

(Bobslee)

Patrick Vandevelde (Skicross)

Parantee

(G-sport)

Maxine Heyns

(Judo)

Topsportschool

(Wielrennen)